FF50 Stepped care

Verbetering Stepped care insomnie

Wij vragen ons af

Wat is de meerwaarde van stepped care bij Insomnie?

Behandeling van eenvoudige insomnie hoort thuis in de eerste lijn. Verwijzing naar een slaapcentrum (voor aanvullende diagnostiek en expertise) is geïndiceerd als er aanwijzingen zijn voor andere slaapstoornissen en bij refractaire insomnie.

Wij stellen het percentage verwijzingen voor eenvoudige insomnie vast en onderzoeken wat de achtergrond van deze verwijzingen is en wat de eerste lijn nodig heeft om deze patiënten zelf te behandelen.

Wat leert ons deze FF50?

Waarom worden patiënten met insomnie verwezen naar de slaappoli?

Wat heeft de huisarts nodig om deze personen zelf te kunnen behandelen?

De aanpak

Hoe pakken wij dit aan?

DOSSIERONDERZOEK

Kwalitatief dossieronderzoek bij dertig opeenvolgende patiënten.

    PANELDISCUSSIE

    Tijdens een paneldiscussie met Utrechtse huisartsen en slaapspecialisten werd casuïstiek besproken.

    FACTSHEET

    De bevindingen zijn weergegeven op een factsheet voor huisartsen, slaapcentra en zorgverzekeraars. Dit is de basis voor een vervolgproject.

    De uitkomst

    Wat levert dit op voor zorgverlener en patient?

    Huisartsen verwijzen per jaar 0,5 tot 5 patiënten met insomnieklachten naar de tweede lijn. Dit is maar een klein deel van alle mensen met slaapproblemen die zij in de spreekkamer zien. Er blijken vijf veel voorkomende redenen te zijn die leiden tot een verwijzing naar de slaappoli.

    Huisartsen zijn enthousiast over het idee om meer mensen met slaapproblemen zelf te behandelen als er meer mogelijkheden zijn voor opleiding en als er meer consulttijd voor deze patiënten beschikbaar is.

    De huisartsen zien de meerwaarde van vroegtijdig diagnosticeren en behandelen van insomnie. Specialisten beseffen door dit project hoeveel mensen met slaapproblemen de huisartsen zien. Zij denken dat meer kennis en een laagdrempelige consultatie ervoor kan zorgen dat mensen sneller en betere slaapzorg krijgen.

    Quadruple aim

    Kwaliteit van zorg

    Patienttevredenheid

    Meer werkplezier

    Lagere kosten

    Implementatie & borging

    Hoe nu verder?

    • RTA maken over het doelmatig verwijzen van mensen met insomnie.
    • Veel huisartsen stellen nog geen diagnose bij slaapklachten. Het stellen van een diagnose in de eerste lijn kan de huisarts meer grip geven. Het zou goed zijn hier een gestandaardiseerde methode voor te introduceren.
    • Laagdrempelige consultatie mogelijk maken.

    Onze ervaring

    ‘Huisartsen zien veel mensen met slaapproblemen’

    Wat me opvalt in dit project, is dat huisartsen eigenlijk helemaal niet snel naar het slaapcentrum verwijzen, terwijl ze wel veel mensen met slaapproblemen zien. Dit gaf het inzicht dat het waarde heeft als huisartsen meer kennis van slaapproblemen kunnen krijgen als we laagdrempelig consulteren mogelijk maken. Ik zie het wel zitten om het teleconsult in Zorgdomein daarvoor in te zetten.

    Laurien Teunissen

    Neuroloog - Somnoloog, Antonius ziekenhuis

    Downloads

    Wij horen graag van je!

    Vragen? Meedoen?

    Slaapregio

    Utrecht

    Bel ons

    06 48 33 56 58‬

    Mail ons

    info@slaapcoalitie.nl