FF50 Benzomoe & Slaapstraat
Editie Utrecht Oost

Wij vragen ons af
Neemt het gebruik van slaapmiddelen af door twee interventies te combineren?
Het Trimbos Instituut waarschuwt al langer voor het gebruik van slaapmedicatie. Toch slikken nog altijd 1,7 miljoen Nederlanders deze geneesmiddelen. De gemiddelde gebruiker neemt 180 tabletten per jaar. Chronisch gebruik van slaapmedicatie is om allerlei redenen ten zeerste af te raden. Daarom moet er meer gedaan worden om het gebruik terug te dringen.
In deze FF50 combineren we de aanpak ‘Benzomoe’ (apotheker biedt gesprek aan wanneer iemand voor herhaalrecept komt en verwijst naar de huisarts) met de ‘Slaapstraat’ (geaccrediteerde training voor huisartsen over slaapstoornissen).
Wat leert ons deze FF50?
Staan patiënten open voor een (verwijs)gesprek bij de apotheker?
Is het werkbaar voor de apotheker om mensen op het juiste moment aan te spreken?
Vindt de huisarts dit een prettige manier van werken?
Gaan patiënten door deze werkwijze daadwerkelijk aan de slag met hun slaapprobleem?
Onze aanpak
De interventies
Scholing
In Utrecht-Oost zijn alle huisartsen Slaapstraat geschoold en de apotheker doet mee aan Benzomoe. We vragen hen om te participeren in deze FF50.
Tweede uitgifte
Gedurende vijftig dagen worden alle mensen die komen voor een herhaalrecept van slaapmiddelen uitgenodigd voor een kort gesprek met de apotheker (die verwijst naar de huisarts).

resultaat?
We onderzoeken hoeveel mensen daadwerkelijk bij de huisarts zijn aangekomen en aan de slag zijn gegaan met hun slaapprobleem.
De uitkomst
Wat levert dit op voor zorgverlener en patiënt?
Door vroegtijdig (bij eerste keer herhaalrecept slaapmedicatie) te signaleren en actie te ondernemen willen we voorkomen dat mensen chronisch slaapmedicatie gaan gebruiken.
Quadruple aim
Kwaliteit van zorg
Patienttevredenheid
Meer werkplezier
Lagere kosten
Implementatie & borging
Hoe nu verder?
In het najaar van 2022 starten we met deze FF50. Als de aanpak werkt willen we een model ontwikkelen waarmee mensen in andere wijken en regio’s eenvoudig aan de slag kunnen met een combinatie van Benzomoe en Slaapstraat.
Onze ervaring
‘Ik hoop dat dit project geen succes wordt’
“Slaapmedicatie is geen structurele oplossing bij chronische slaapproblemen. De medicatie heeft een verslavende werking en uiteindelijk ook een negatief effect op iemands functioneren. We zien bijvoorbeeld dat oudere mensen die slaapmedicatie gebruiken vaker vallen. In dit project bieden we mensen met een herhaalrecept voor slaapmedicatie een gesprek aan.
Het klinkt misschien dubbel: een apotheker die meedoet aan een project om het gebruik van medicijnen te voorkomen. Wij zijn wel de leverancier van het middel, maar we willen het liever niet bij herhaling aan iemand leveren, omdat dit niet bijdraagt aan zijn of haar gezondheid. De deelnemende huisartsen krijgen extra scholing over slaapstoornissen. Ik hoop dat zij hun patiënten hierdoor op een andere manier kunnen ondersteunen bij beter slapen.
Het zou eigenlijk mooi zijn als dit project geen succes wordt, omdat wij simpelweg niemand meer aan de balie krijgen met een herhaalrecept voor slaapmedicatie. Als er toch mensen zijn die al langere tijd slaapmedicatie gebruiken, dan kunnen wij hen ook begeleiden bij het afbouwen van de medicatie. We kijken dan wat iemand nodig heeft om te stoppen en begeleiden diegene op maat.”
Links
Wij horen graag van je!
Vragen? Meedoen?

Slaapregio
Utrecht
Bel ons
06 48 33 56 58
Mail ons
info@slaapcoalitie.nl