FF50 GLI

Slapen en de GLI

Wij vragen ons af

Hebben deelnemers aan de GLI vaak slaapproblemen?

We onderzoeken of deelnemers aan de gecombineerde leefstijl interventie (GLI) vaak ook een (onbehandelde) slaapstoornis hebben. 

De uitkomst
Uit onze steekproef in één wijk in Utrecht blijkt dat het aantal mensen met een slaapprobleem onder GLI-deelnemers 50% is. Gemiddeld heeft 20 tot 30% van alle volwassenen last van slapeloosheid. Het betreft hier dus een duidelijk verschil. (Chronische) vermoeidheid maakt afvallen en gezonder leven extra moeilijk. Als een GLI-deelnemer een slaapprobleem heeft, dan willen we dat er ook een slaapbehandeling gestart kan worden, waardoor de effectiviteit van het GLI-programma mogelijk hoger wordt. Vaak is er een wachttijd voordat mensen kunnen beginnen met een GLI-programma. Door bij aanmelding direct te kijken naar een mogelijk slaapprobleem, kan deze behandeling mogelijk wel alvast opgestart worden.  

 

Wat leert ons deze FF50?

Of GLI-deelnemers vaker een slaapprobleem hebben dan de gemiddelde prevalentie onder alle Nederlanders.

De aanpak

Hoe pakten wij dit aan?

vragenlijst bij intake

We vragen vijf GLI-aanbieders om deelnemers bij de intake te vragen of zij een gevalideerde slaapvragenlijst willen invullen.

  Beoordeling

  De vragenlijsten worden beoordeeld door twee huisartsen. De data laten een gemiddelde uitkomst zien. We kijken of dit hoger is dan het landelijk gemiddelde als het gaat om mensen met een slaapprobleem.

  vervolg

  Als de uitkomsten daartoe aanleiding geven, verkennen we mogelijke routes om GLI-deelnemers met slaapproblemen een slaapbehandeling in de eerstelijnszorg aan te bieden.

  De uitkomst

  Wat levert dit op voor zorgverlener en patient?

  (Chronische) vermoeidheid maakt het afvallen en gezonder leven extra moeilijk. Als een GLI-deelnemer een slaapprobleem heeft, dan hopen we dat er een slaapbehandeling gestart kan worden, waardoor de effectiviteit van het GLI programma mogelijk hoger wordt.  

  Quadruple aim

  Kwaliteit van zorg

  Patienttevredenheid

  Meer werkplezier

  Lagere kosten

  Implementatie & borging

  Hoe nu verder?

  In de wijk Utrecht-Zuid is men enthousiast om dit structureel te gaan implementeren in de werkwijze. Hiertoe hebben we alle huisartspraktijken getraind met de geaccrediteerde Slaapstraat-scholing, zodat goede diagnose en behandeling ook binnen de eerstelijn mogelijk is. De vervolgstap is nu dat huisartsen bij het includeren en/of verwijzen naar het GLI-aanbod in de wijk specifiek vragen naar de slaap. Mocht er sprake zijn van in- of doorslaapproblemen, vaker dan drie keer per week en langer dan drie maanden, dan wordt ook een Slaapstraat traject gestart. Uiteindelijke behandeling kan vervolgens multidisciplinair opgepakt worden, afhankelijk van de ernst en complexiteit van het slaapprobleem. 

  In de wijk Utrecht-Oost is ook een mogelijkheid om dit op te gaan zetten, omdat ook hier alle huisartsen Slaapstraat getraind zijn. Dus ook hier kijken we naar de mogelijkheden om dit te implementeren. 

  Onze ervaring

  GLI-aanbieder aan het woord

  ‘Onze GLI-deelnemers hebben meer dan gemiddeld slaapproblemen’

  “Binnen het GLI-programma is er altijd al aandacht voor het onderwerp slaap. We hebben gemerkt binnen het traject dat dit voor sommige deelnemers een belangrijk onderwerp is.

  Het verbaast mij dan ook niet dat uit de ingevulde vragenlijsten blijkt dat onze GLI-deelnemers meer dan gemiddeld slaapproblemen hebben. Wij kunnen algemene informatie en tips geven, maar mensen met specifieke, persoonlijke slaapproblemen verwijzen wij door naar de huisartsenpraktijk. Het is fijn te weten dat alle praktijken in onze wijk Slaapstraat-geschoold zijn. Als je dan iemand verwijst, weet je ook zeker dat de huisarts iets te bieden heeft.”

  Elza Hassefras

  Psychosomatisch fysiotherapeut, Fysiotherapie Nieuw Plettenburgh

  Downloads

  Wij horen graag van je!

  Vragen? Meedoen?

  Slaapregio

  Utrecht

  Bel ons

  06 48 33 56 58‬

  Mail ons

  info@slaapcoalitie.nl